Vilka olika hantverkare behövs vid en badrumsrenovering?

En badrumsrenovering är ett stort och omfattande projekt. Ett projekt som vanligen behöver göras i flera moment och över en ganska lång tidsperiod. Dessutom finns en hel del regler att förhålla sig till när det är dags för nytt badrum. Väljer man kunniga hantverkare för renoveringen behöver man dock inte hålla koll på det själv. Däremot behöver man veta vilka olika hantverkare man kan komma att behöva.

badrumsrenovering

 

 

 

 

 

 

 

 

Snickare

Det kanske inte känns så självklart att en snickare behövs vid en badrumsrenovering och det är inte helt säkert heller. Det beror helt och hållet på hur omfattande renoveringen är. Kanske vill man bygga ut badrummet eller ändra det. Då kan en snickare komma väl till pass om man inte kan, vill eller har tid att göra jobbet själv.

 

Rörmokare

Allt arbete som har med vatten att göra, både i badrum och utanför, måste göras av en behörig rörmokare. Det gäller om man till exempel vill ta bort och byta ut gamla ledningar eller om man ska dra nya. Specifikt för att man till exempel ska kunna flytta på toalett, dusch eller något annat. Är inte arbetet fackmannamässigt gjort kan det bli problem med försäkringen om något skulle hända i framtiden.

 

Elektriker

Precis som med vatten så är det också känsligt med el. Speciellt när det kommer till våtutrymmen, då el och vatten aldrig är en bra kombination. Det är väldigt få saker man får göra själv när det gäller elarbeten och detta gäller även vid badrumsrenovering. Kanske planerar man för golvvärme, handdukstork, vägguttag och belysning i det nya badrummet – vilka samtliga är något en elektriker måste göra. 

 

Plattsättare eller mattläggare

Våtrumsmattor eller klinker och kakel – plattsättare eller mattläggare? Många företag som arbetar med att sätta tät, – och ytskikt i badrum behärskar båda delarna men det kan ändå vara värt att kolla närmare på oavsett vilket val man har gjort.

Detta är något man i praktiken kan göra på egen hand om man så vill – men det gäller att man följer dom branschregler som finns för ett sådant arbete. Även här kan det bli problem med försäkring om något inte gjorts på rätt sätt – så det är viktigt att kunna visa dokumentation från arbetet om olyckan väl skulle vara framme.

 

Badrumsrenovering på helentreprenad

Det finns alltså vissa delar av en badrumsrenovering man kan göra på egen han om man vill. Vill man däremot inte göra något alls behöver man anlita en rad olika hantverkare. Något som är fullt möjligt – men också lite besvärligt. Ett alternativ är att anlita en firma som erbjuder helentreprenad av badrum. Det innebär att en och samma firma ansvarar för arbetet från början till slut och hanterar rivning, el, vatten samt tät-, och ytskikt.

Kanske kan man komma undan billigare om man själv anlitar olika hantverkare. Men anlitar man någon på helentreprenad brukar man dessutom få veta det slutliga priset innan man tackar ja till att låta en firma utföra arbetet. Även om det blir lite dyrare så är det troligt att arbetet med en badrumsrenovering kommer att flyta på lite bättre och fortare om det är en firma som utför den. Till skillnad från om flera olika hantverkare från olika firmor är involverade i en och samma process.

 

i stället för flera olika hantverkare.