Var smart – skaffa solceller till din husvagn eller husbil

Man ska ha husvagn, så är semestern redan klar – inte sant? Och på husvagnen ska man ha en solcellspanel så att man kan ladda alla sina apparater utan att det kostar något extra. Det går självklart an att ladda upp husbilen eller husvagnen när man står på en camping, eller har rest förtältet i sin egen trädgård och kan koppla in en sladd. Men för den som har skaffat en husvagn eller husbil för att bli mer fri är solcellspanel det ultimata valet.

Om du behöver uppgradera din husvagn, eller letar efter en helt ny husbil att ta dig ut med, så har Västkusten mycket att bjuda på. Redan hemma från soffan kan du kolla utbudet på husbilar och husvagnar hos www.fritidscenter.se. Det finns ingen känsla som är riktigt densamma som att haka på husvagnen och åka i väg. Du kommer så nära naturen, men utan att behöva lämna bekvämligheterna hemma.

Hur fungerar solceller på husvagnen?

Solcellsenergi är ett av de mest miljövänliga sätten att ladda upp din husvagn på. Det märks dessutom på plånboken ganska snart. Med dagens teknik finns det till och med solcellspaneler som fungerar bra under molniga dagar, något som kan vara bra i vårt land med drastiska väderväxlingar.

Gör lite egna eftersökningar för att lista ut vad som kommer att passa dig bäst när det kommer till material och storlek. Idag finns totalt tre olika storlekar – monokristallina, polykristallina och tunnfilmspaneler där alla har olika egenskaper. Monokristallina solceller är till exempel bättre på att lagra upp ström så att du har att ta ifrån när det kommer en regnig dag.

Det är inte särskilt svårt att montera en solcellsanläggning på en husvagn och är något man kan göra själv. Elinstallationen måste däremot utföras av en certifierad elektriker. Du kan läsa mer på Elsäkerhetsverket för att veta exakt vad du får och kan göra själv, och när det är dags att ringa in en hantverkare. Monteringen kan utföras på lite olika sätt, men många gånger monterar du solcellerna på en speciell monteringssats som sedan kan limmas på husvagnens eller husbilens tak. På så sätt undviker du att få fuktskador eftersom du inte borrar eller gör hål i taket på husvagnen.

Vad kan solcellsanläggningen på husvagnen användas till?

Du kan använda solcellspanelen på husvagnen till att ladda och producera ström till allt från tv, belysning och mobiltelefon, till kylskåp, kaffebryggare eller fläkt. Alla dina elektriska föremål går att koppla ihop med solcellspanelen. Med andra ord, en vanlig sommardag kan du slappna av rejält och veta att din solcellspanel jobbar för fullt med att producera ström till dina apparater medan du sparar pengar utan att gå miste om något. För att vara säker på att din solcellspanel orkar med hela din husbil eller husvagn, så behöver du räkna ut hur mycket el dina elektriska föremål kräver.

Ett smart tips för att dra ner på förbrukningen är att använda fiffiga lösningar. Till exempel LED-lampor i stället för vanlig belysning. Då minskar förbrukningen drastiskt. Ett annat tips är att även införskaffa sig en solcellsladdare till mobilen, eftersom du då delar upp elförbrukningen lite. Mer om solcellsladdare hittar du hos iPhoneguiden. Kollar man istället I ett stort hus kanske det inte märks lika tydligt, men på en husvagn eller husbil så gör alla små skillnader en stor förändring.

Ta sedan reda på effekten på de föremål som finns i din husbil eller husvagn. Stora föremål, som kylskåp, fläkt och kaffebryggare kommer definitivt att dra mer ström. Om du behöver hjälp med att räkna ut vilken typ av anläggning du behöver, kontakta en certifierad elektriker eller din leverantör så kan de hjälpa dig att hitta precis rätt.