Vilka eljobb kan man göra själv och när behöver man en elektriker?

Många ser sig själva som hemmafixare och många gillar att genomföra mycket på egen hand. Är man händig fixar man det mesta i hemmet utan att anlita hjälp. Men när det kommer till el finns faktiskt en del regler. Att ”mixtra” med el och installationer kan trots innebära fara, då det till exempel kan börja brinna om det finns brister i arbetet.

Nedan finns mer att läsa om vilka olika typer av eljobb man kan göra på egen hand, och vilka man bör överlåta till ett proffs.

Eljobb som en behörig elektriker bör utföra

För att utföra eljobb på korrekt vis krävs kunskaper och många saker på listan måste utföras av en behörig elektriker. Som hemmafixare är det viktigt att känna till vad man får och inte får göra själv. För även om man i praktiken skulle kunna klara av att utföra jobbet så är det ingen garanti på att det blir säkert.

En av de åtgärder som en elektriker måste göra, är utföranden av fasta elinstallationer och likaså byten av ojordade uttag. Man får heller inte utföra installation av golvvärme eller värmekabel på egen hand. Även om man tror sig kunna klara av det i praktiken.

Även för elarbeten utomhus behöver man ofta anlita en elektriker. Till exempel om man vill installera fast utomhusbelysning, såsom fasadbelysning eller liknande. Även om man vill dra elkabel i marken av någon anledning ska detta göras av en fackman.

eljobb

Saker man kan göra på egen hand

Till många saker som har med el och installation att göra behöver man alltså en behörig elektriker. Men det finns även några saker man kan göra på egen hand. Bra att tänka på är dock att man bör känna sig säker på sin sak. Är man tveksam är det bättre att anlita en fackman istället för att chansa.

En sak som man får göra själv är att byta ut strömbrytare och eluttag. Här är det viktigt att man stänger av elen först, och kontrollerar så att det inte finns någon spänning i den installation man ska arbeta med. Har man inte rätt verktyg, eller inte vet hur man gör, bör man givetvis avstå från att göra det själv.

Man får även lov att byta ut fasta ljusarmaturer i sin bostad men här gäller det att de då sitter i torra utrymmen; alltså inte i våtrum. Man får heller inte byta ljusarmaturer i brandfarliga utrymmen på egen hand. Som vanligt när det gäller el är det viktigt att man vet hur man ska gå till väga. Att chansa är inte ett alternativ.

Även de enklare åtgärderna, som att byta ut glödlampor gäller det att vara försiktig, och ta det säkra före det osäkra.