Renovering av kök – med en liten budget

Många drömmer om ett nytt och fräscht kök – något som dessvärre kostar en hel del pengar. Dessutom är det ett stort arbete att byta ut ett helt kök, och vid flera moment kan man behöva anlita hantverkare. Det finns dock mycket man kan göra med enkla medel och som heller inte behöver bli så fasligt dyrt. Läs mer om renovering av kök med liten budget här.

Fräscha upp luckorna

Kanske finns ett nytt kök med i planerna för framtiden. Men vill man ändå förnya utan att riva ut, kan man alltid måla om köksluckorna. Här är det verkligen bara fantasin som sätter gränserna när det kommer till kulör. Med färg kan nämligen skapa väldigt stor skillnad om man så vill. Vill man behålla utseendet men bara bättra på färgen kan man ta med en lucka till en färghandel och be dem hjälpa till. Är man sugen på ny färg är det bara att välja och vraka!

Vill man inte göra arbetet själv kan man lämna in luckorna till en målare. Det blir förstås dyrare men man får ett garanterat bra resultat.

Ta bort luckor

Är man en person som gillar ordning och reda kan det även vara en idé att montera bort köksluckorna. Det kan ge ett gammalt kök ett nytt utseende utan att behöva göra en omfattande renovering. Detta ger en luftigare och mer öppen känsla och dessutom kan man visa upp sitt finaste porslin.  För snyggast möjliga resultat bör man spackla igen hålen från gångjärnen, och sedan lägga på ett par lager färg för ren och fräsch finish.

Dekorplast för bänkskivor och kakel

Dekorplast har kommit att bli en väldigt populär produkt – bland annat bland personer som vill renovera med liten budget. Plasten är självhäftande och finns i flera olika utseenden – till exempel enfärgat eller med look av sten eller trä. Den kan användas på det mesta och man kan till exempel förnya både bänkskivor och kakel genom att montera den ovanpå det befintliga materialet.

Detta är både billigt och enkelt. Samtidigt som det kan ge ett rejält lyft och ett nytt utseende. Dekorplast kan även användas på släta skåpsluckor men har man luckor med speglar kan det bli svårare att få ett snyggt resultat.

Fler tips för billig renovering

Med nytt utseende på köksluckor och bänkskivor har man kommit en bra bit på vägen. Men det finns även fler saker man kan göra utan att kosta på en stor renovering. Att måla eller tapetsera om väggarna är även det ett enkelt sätt att fräscha upp och förnya. Även om dom flesta väggarna i ett kök kanske består av lådor och skåp så kan det göra skillnad även på den minsta väggytan.

En annan enkel åtgärd som man kan göra är att byta ut handtag och knoppar på skåpsluckor och lådfronter. Även denna lilla detalj kan göra förvånansvärt stor skillnad.