Fem saker att tänka på när man ska anlita hantverkare

maDet finns en rad saker att tänka på när man ska anlita hantverkare. Fördelarna är att både du som konsument och hantverkare får en viss trygghet i det. Som konsument vet man att man får en hantverkare som är licenserad för sitt arbete och vet hur man utför det arbete denne är anlitad för att göra.

Fem saker att tänka på när man ska anlita hantverkare

Skriftligt avtal

Ha alltid skriftliga avtal, oavsett vad som ska utföras. Det är extremt svårt att bevisa vad som sagts och alltför många konflikter uppstår just på grund av detta. Det finns flera gratis avtalsmallar att ladda hem från internet som underlättar.

 

Kontrollera innan du anlitar hantverkare

Varje år blir flera kunder lurade av man råkat anlita hantverkare som är oseriösa. Det kan exempelvis vara kringresande takläggare eller asfaltsläggare utan korrekt kompetens likväl som personer som utför elarbeten utan auktorisation. Allt detta medför konflikter, juridiska tvister och byggnationer som kan behöva bli korrigerade i efterhand.

Många av dessa problem skulle kunna undvika som kunden hade gjort en enkel bakgrundskoll på företaget innan det anlitades. Exempel:

  • Kontrollera F-skatt på Allabolag.se
  • Kontrollera att de har försäkringar
  • Se på recensioner av tidigare kunder
  • Kontrollera att de är anslutna till en branschorganisation
  • Kontrollera att de inte är med på ”Svarta Listan”

Offerter

Oavsett om det är badrumsgolvet man ska byta ut eller genomföra en stor dränering, bör man ta in offerter från flera olika företag. Detta utifrån två aspekter:

  1. Priset
    En badrumsrenovering kan kosta 100 000 kr – eller 75 000 kr. Prisnivån kan skilja stort mellan olika hantverkare. Detta exempelvis utifrån om ett företag har kampanj, försöker ta marknadsandelar eller för tillfället inte söker mera jobb.Genom att jämföra flera olika offerter blir det även tydligt vad en ”normal” prisbild är. Skulle exempelvis flera företag ge en offert kring 100 000 kr och ett företag ge en offert på 50 000 kr bör man fråga sig varför de kan erbjuda så betydligt lägre pris.
  2. Bemötande och projektledning
    Gäller det ett stort projekt är det extra viktigt med god kommunikation, tydlig projektledning och förtroende för företaget. Inför att man får en offert brukar företagen komma till hemmet för att diskutera upplägg med kunden. Det är i detta läge som man får en känsla kring hur ett framtida samarbete kan se ut.

Betalning och ROT

För det första ska man aldrig acceptera en förskottsbetalning. Detta inte ens om hantverkaren anger att detta krävs för att varor ska kunna köpas in. Seriösa hantverkare har kapital att använda för inköp och kan ligga ute med detta till att arbetet är slutfört. Däremot kan vissa företag välja att bygga i etapper. I detta fall får kunden betala för varje färdig etapp. Men det är fortfarande inte förskottsbetalning utan betalning för utfört arbete.

Det andra att tänka på är ROT-avdraget. Hantverkare har ingen skyldighet att erbjuda ROT och de som gör detta har ingen skyldighet att sköta all administration åt kunden. Det är däremot extremt vanligt att de ger offert med ROT och tar hand om allt kring detta. Som privatperson bör man i alla fall kontrollera detta i förväg.

Vidare läsning:Hallåkonsument kan broschyren ”Till dig som ska anlita bygghantverkare” att ladda hem. Broschyren går djupare på de punkterna ovan samt har även checklistor och tips på avtal som man kan använda sig utav.