Att installera solceller är bra både för ekonomin och klimatet!

De allra flesta är med på att vi måste ställa om från fossilt bränsle till förnybara alternativ. Men det har varit svårt att enas om vilket alternativ som är framtiden. Nu satsar regeringen på att ännu fler ska installera solceller, batterier och laddare hemma.

1 januari 2021 så kommer ett nytt stödpaket för att uppmuntra privatpersoner att installera solceller. Att installera solceller, batterier till solceller och laddstation till elbil kommer att kunna ge ett hyfsat avdrag på kostnaden.

För installation av nya solcellsanläggningar så är avdraget 15% på hela kostnaden, alltså både på arbete och material. För nyinstallation av batterianläggning och laddstationer så är det hela 50% av totalkostnaden som man kan få avdrag för.

Fem saker att tänka på innan du installerar solceller

Ta reda på vad det innebär att ha en anläggning

Du får bekanta dig med många facktermer och regler när du börjar titta på att skaffa en solcellsanläggning. Se till att läsa på hur det fungerar och vilka regler som gäller innan du ens överväger att installera en anläggning. Det finns massor av bra fakta att få på nätet. Både när det gäller att sälja el och olika typer av anläggningar.

Kolla upp om din fastighet är lämplig för solceller, är det ekonomiskt smart?

Beroende på hur mycket sol som träffar din fastighet kan en anläggning utvinna mer eller mindre energi ur solenergin. Att låta en expert titta på de förhållanden som råder på din tomt för att avgöra hur mycket du kan spara och på så sätt få tillbaka på att installera en anläggning är A och O för att bli nöjd med investeringen. Även om du är en hemmafixare ska du komma ihåg att du inte får göra allt själv när det kommer till solcellsinstallationer.

Ta in flera offerter

Se till att ta in flera offerter på det jobb som ska genomföras och på vad den tänkta anläggningen kan komma att ge tillbaka innan du bestämmer dig för vilken leverantör som ska få utföra jobbet. Lättast är att låta en offertförfrågan gå ut från en jämförelsesite som solcellsofferter.se.  

Ta referenser

Det finns gott om mindre seriösa företag ute på marknaden. De är väldigt duktiga på att marknadsföra sig och att ge ett seriöst intryck. Det kan vara en bra idé att ta flera personliga referenser på de företag som verkar kunna erbjuda den bästa anläggningen och villkoren. Varför inte kolla på sociala medier vad andra i området runt omkring säger om företaget? Ta inte bara kontakt med de referenser som företaget lämnar, de kan vara partiska.

Kolla upp din hemförsäkring

Då det är relativt nytt med solceller på privata hem så är det viktigt att kolla upp din hemförsäkring och hur det försäkringsbolag du har ställer sig till att du installerar solceller. Om det skulle börja brinna i din anläggning eller om något annat skulle hända så vill du inte stå utan ersättning.