Så kontrollerar du en hantverkare

Inför att en målare, snickare, elinstallatör eller annan hantverkare ska anlitas finns stora fördelar att genomföra en bakgrundskontroll. En kontroll som exempelvis gör att företag med dåliga omdömen eller de som eventuellt kan gå i konkurs går att undvika.

Här sker dessa kontroller:

Redskap för hantverkare

Allabolag.se

Allabolag.se finns samtliga aktiebolag i Sverige registrerade. Företagen har en kortare företagspresentation tillsammans med en rad ekonomiska nyckeltal och kontaktuppgifter. Genom att söka upp en hantverkare på Allabolag.se går det exempelvis att se:

 • Omsättning och resultat
  Vissa personer undviker hantverkare som under flera år visat ett negativt resultat. Visserligen kan de vara i en uppbyggnadsfas, men risken för att de ska gå i konkurs kan även vara hög. Skulle ett företag utföra ett uppdrag och sedan gå i konkurs kan den garanti som ingår i uppdraget förfalla. Det finns nämligen ingen som tar det ekonomiska ansvaret som garantin innebär.
 • F-skatt
  Det finns hantverkare som utför jobb utan F-skatt. Det är inte olagligt men väldigt otryggt för kunden. På Allabolag.se ser man enbart företag som innehar F-skatt.
 • Befattningshavare
  Befattningshavare är personer som innehar beslutande positioner i företaget. Genom att kontrollera vilka de är, kan en viss kontroll ske att det inte är kända bedragare.

Råd & Röns Svarta Lista

Råd & Rön uppdaterar sin ”Svarta Lista” två gånger per år. Detta är en lista som består av företag som haft ett ärende hos Allmänna Reklamationsnämnden och inte följt det utslag som nämnden gjort. Deras utslag är visserligen inte juridiskt bindande men de allra flesta företag har som policy att följa nämndens åsikter.

Detta utifrån att nästa steg, i en konflikt med en kund, är att dra ärendet till en svensk domstol. Att enbart anlita hantverkare som anger att de följer ARN är alltså en stark rekommendation.

Recensioner om hantverkare

Även kontroller kring vad tidigare kunder tycker om hantverkaren bör ske. Det finns ett par olika sidor på internet som samlar recensioner och det är inte säkert att ett företag finns med på alla dessa. Oavsett kan recensionerna skapa en bred bild av hur tidigare kunder uppfattat företaget.

 • Trustpilot
  Trustpilot är den största recensionssidan i Sverige. Den är även internationell och visar recensioner på företag från en rad olika länder. Många låter sina kunder fylla i ett formulär efter utfört jobb varpå detta automatiskt skickas till Trustpilot. Det är en av orsakerna till att vissa företag har tusentals recensioner – medan andra inte har en enda.
 • Google Business
  Alla företag som har en profilsida på Google My Business kan får en recension av sina kunder. Sker en sökning på företagsnamnet visas vanligtvis dess profilsida till höger om Googles sökresultat. Där ser man även genomsnittliga betyg med gula stjärnor. Detta från 1 till 5.
 • Eniro
  Eniro har en liknande recensionsfunktion som Google My Business. Detta med betyg 1 – 5 samt företagsinformation med kontaktuppgifter, adress och bransch. Eniro användes i betydligt större utsträckning förr men fortfarande är det många som använder tjänsten för att få fram rätt telefonnummer eller information.

Branschorganisationer till hantverkare

Det finns branschföreningar för samtliga hantverkare. Att ett företag är anslutet innebär att de lovar att följa föreningens regler. Reglerna kan vara allt från exempelvis arbetsmaterial, arbetsmetoder och garanti. Det innebär inte per automatik att företaget är seriöst och kommer att utföra ett gott arbete men chansen ökar. De företag som uppenbarligen inte följer branschreglerna kommer nämligen bli uteslutna.