Att hålla händerna varma kan vara helt avgörande för att kunna fullfölja kyliga utomhusaktiviteter och för det fungerar ett par batteridrivna värmehandskar utmärkt. Dessa kan används vid aktiviteter så som skidåkning, jakt, snöskottning och skoterkörning. Men det finns en hel del olika varianter att välja bland. Nedan följer en guide inför valet – med tips kring funktioner, finesser och annat bra att tänka på.
Funktioner och finesser för handskar som värms upp med batteri
Det finns som sagt många olika varianter av värmehandskar att hitta och en första sak att kolla närmare på är vilka funktioner och finesser de olika modellerna har.
- Uppladdningsbart batteri eller inte
Handskar med värmeslingor är ofta försedda med uppladdningsbart batteri, så att de enkelt kan laddas vid behov. Vid köp kan det vara bra att kolla hur batteriet laddas och om det följer med någon sladd.Det finns även värmehandskar som kräver vanliga batterier – något som kan bli kostsamt om handskarna används ofta. - Batteriets hållbarhet
Hur länge batteriet klarar av att hålla handskarna varma kan också vara viktigt. Kanske speciellt för den som sitter ute på jaktpass i skogen under en hel dag, eller vid andra långa utomhusaktiviteter. Det finns handskar vars batterier bara håller någon enstaka timme, och sådana som klarar flera timmar utan problem, även vid väldigt låga temperaturer. - Justerbar värme
En del värmehandskar har bara ett på, – och av-läge medan andra går att ställa in och justera efter behov. På dessa är det vanligt att det finns åtminstone tre olika värmelägen, vilket även det kan vara fördelaktigt vid flera typer av utomhusaktiviteter.
Värmehandskar och design
De olika funktionerna är klart viktigast för att hitta ett par bra batteridrivna värmehandskar men även designen kan spela roll. Till att börja med finns både tumhandskar och fingerhandskar, vilka passar olika bra till olika typer av aktiviteter.
Läs även: Varmaste termobyxorna för barn
Handskarna finns även att hitta i en rad olika material. Där vissa är vattentåliga, vindtäta och fukttransporterande medan andra är av material som varken klarar väta eller vind särskilt bra. Lägg där även till att det finns olika tjocklekar. Från väldigt tunna handskar till rejält tjocka, som värmer relativt bra utan att man behöver starta värmeslingorna.
Vid val av värmehandskar bör man utgå från aktiviteten. Är de tänkta att användas vid promenader och andra kortare utevistelser kan det räcka gott och väl med en enklare och billigare modell. Men för den som verkligen letar efter ett par handskar som håller värmen länge och väl, klarar av att stå emot olika typer av väder och låga temperaturer kan det vara värt att satsa på en dyrare och mer exklusiv modell med flera funktioner.