Att kliva ner i sin egen pool är en riktig lyx – åtminstone om vattnet är tillräckligt varmt. Dom flesta pooler behöver någon form av uppvärmning för att vara behagliga att bada i under hela säsongen och ett alternativ är att värma upp poolen med hjälp av solceller. Det finns förstås även andra metoder – läs mer om några av dom här.
Värma upp poolen med solceller
Solceller på taket? I så fall kan överskottet, som ofta uppstår under soliga dagar, användas för att värma upp poolvattnet. Det är både ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ och dessutom går det att driva även poolens pump och eventuell poolrobot via samma kraftkälla.
Det finns även solpaneler som tagits fram för att just värma pooler med och dessa är inte lika dyra i inköp som paneler som används för att ge energi till ett helt hus. Vid riktigt soliga dagar kan sådana paneler öka värmen i vattnet med ca 5–6 grader.
Vissa menar dock att det behövs en kompletterande uppvärmningsmetod för det här alternativet, eftersom vattnet riskerar att bli kallt om det är mulet under en längre period. Det beror förstås vilken temperatur som önskas i poolen men det kan åtminstone vara värt att tänka på.
Andra alternativ
För den som inte redan har solceller som energikälla i huset eller som inte har någonstans att placera den mindre modellen av paneler finns förstås även andra alternativ för att värma upp poolen:
- Elvärme – Att värma upp poolen med el är troligen det vanligaste alternativet och här går det att ställa in en exakt temperatur för vattnet. Däremot kan det vara läge att se över andra metoder med tanke på dagens skenade elpriser.
- Poolvärmepump – Med en poolvärmepump används utomhusluften för att värma poolens vatten. En sådan pump drar bara en bråkdel så mycket energi som ovanstående alternativ med elvärme och påverkar därmed inte elräkningen i samma utsträckning.
Med en värmepump kan vattnets temperatur stiga ca 1–2 grader per dygn – så vid uppstart på våren kan det förvisso ta några dagar innan vattnet nått en behaglig badtemperatur.