Det är ingen hemlighet att fördelarna med solcellsenergi är fler än nackdelarna. Vi använder mycket elektricitet i vårt samhälle, och ju mer som kan omvandlas från solenergi, desto bättre. Solcellerna skapar energi från solljuset i stället för att bränna fossila bränslen som ökar växthusgaserna.
Så om du inte redan har solcellspaneler är det dags att börja överväga att installera det nästa gång du ska renovera taket. Då hjälper du till att ta hand om vår miljö, samtidigt som du minskar utgifterna i din elförbrukning. Den här artikeln kommer att ta upp några tankar om vad du behöver fundera på när du installerar en solcellsanläggning.
När du renoverar taket är det bra att tänka på att använda rätt skyddsutrustning, och att ta hand om dina verktyg. Ett föremål som många glömmer att det är ett verktyg är din telefon. Många använder telefonen i arbetet – kanske behövs en ficklampa till exempel – så det är viktigt att den klarar av påfrestningen. Om du utrustar den med exempelvis ett Iphone 11 Pro Max skal, är den bättre lämpad att klara av arbetsmiljön. När du river väggar vill du inte ha damm i mobilen, och när du står på stegar vill du att den har en chans att klara ett fall.
Vilken storlek ska jag välja på solcellspanel?
Det är flera faktorer som spelar roll när du ska installera solcellspanel på ditt tak. Vad är tanken med din solcellspanel och vilka behov har du? Om du ska använda den endast för personligt hushållsbruk, hur stor panel behöver du då? Kan du sälja ett överskott av el? Ja, det är många viktiga frågor som måste tänkas över och diskuteras. Utseendet på ditt tak kan spela roll i hur många du kan installera.
I genomsnitt beräknas det att en villa på 100 m² förbrukar ca 12 000 kWh el per år. Det är alltså en sammanslagning av hushållsel, uppvärmning och varmvatten. En solcellsanläggning på 1 kWh – motsvarande en panel på cirka 5–8 m²– genererar mellan 800 och 1100 kWh per år. Forskningen jobbar vidare på hur man kan lagra stora mängder av solenergi och hur man kan göra den mer effektiv, så solceller är en bra investering.
Installation, drift och underhåll av solceller
För att installera en solcellspanel så kommer du att behöva ta hjälp av en licensierad elinstallatör. Eftersom solcellspaneler har med elinstallationer att göra är det viktigt att du läser på ordentligt vad som gäller enligt svensk lag. Elsäkerhetsverket har mycket information för dig som undrar hur du kan göra det här på ett korrekt sätt.
Din säkerhet är viktig, så tveka aldrig att höra av dig till en licensierad installatör för att få svar på dina frågor. Sök rådgivning redan i första stadiet av planläggningen. Då kommer det att bli rätt från början, och du kan undvika många problem.
Drift och underhåll är relativt smärtfritt när det kommer till solcellspaneler. De är utformade för att hålla länge och kräver bara att du kontrollerar dem emellanåt. Regelbundna kontroller av licensierad elektriker är klokt. När du sköter om din solcellsanläggning så kommer den att hålla längre. Ja, vissa håller faktiskt uppemot 25 år. Skötseln skiljer sig såklart från anläggning till anläggning, beroende på läge och storlek.
En annan fördel är den ekonomiska. När du väljer ett alternativ där du är självproducerande kommer det att synas på elräkningen. Det utvecklas ständigt nya tekniker för att göra din vardag miljövänligare och billigare. Så om du ska bygga nytt, eller renovera ditt gamla hus, gör en extraövervägning om du kan låta installera solcellspaneler.